Madrid viatja lluny de la democràcia

Madrid viatja lluny de la democràcia

Madrid viatja lluny de la democràciaper Salvador Cot, d’abril

No hi haurà manifestacions aquest 1 de Maig, almenys no a l’Estat espanyol. El Tribunal Constitucional ha confirmat la prohibició en última instància i ni tan sols accepta una concentració de mig centenar de vehicles amb un sol ocupant cadascun. El viatge cap a l’autoritarisme del règim borbònic s’ha accentuat amb l’excusa de la crisi sanitària i l’executiu del PSOE-Podemos s’ha acomodat ràpidament a l’onada reaccionària que s’impulsa des de les altes instàncies judicials de l’Estat. El confinament i la impossibilitat de resposta social escampa un virus polític molt perillós contra la democràcia. Mentre a Itàlia sonava un himne antifeixista -‘Bella ciao’- a Espanya s’escoltava el ‘Resistiré’ del Dúo Dinámico. No cal ni comentar la diferència.

El govern de Pedro Sánchez no negocia res amb ningú i dicta ordres als nivells administratius inferiors, inclosos els que són governats pel PSOE. La Moncloa ha delegat la comunicació amb la societat a policies i militars, que han reforçat el caràcter despòtic de l’estat d’alarma. Les imatges que s’han difós des de les grans cadenes madrilenyes eren duals; pals de la policia i rebuig social per als que s’atreveixen a desobeir i, per contra, festes veïnals i aprovació de les autoritats per als que limiten la seva acció a aplaudir des dels balcons.

La regressió democràtica de l’Estat espanyol, assajada a la perfecció en la repressió contra Catalunya, s’ha eixamplat a la totalitat dels territoris. I amb la pitjor combinació política: l’esquerra a l’executiu i l’extrema dreta als tribunals. El diàleg intern a Catalunya és l’única opció de resistència democràtica.