Lapsus que delaten

Lapsus que delaten

Lapsus que delaten

Per José Antich ElNacional.cat, 19 d’abril de 2020

Diu el refrany que tant d’anar el càntir a la font arriba que es trenca. I no podia succeir cap altra cosa amb la sobreexposició mediàtica permanent a què ha sotmès el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias els uniformats espanyolsoseasé, Exèrcit, Guàrdia Civil i Cos Nacional de Policia en un intent de fer-se veure el que no és: Espanya, un país únic, unit, uniforme, amb un comandament únic després de passar el típex en les sempre molestes autonomies i, en concret, la catalana. Aquests independentistes que sempre pensen en el mateix, com estereotipava recentment el diari del règim confonent l’acció política i la gestió de la crisi contra el coronavirus amb la ideologia. Ai, la ideologia!

Aquest diumenge, el cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, es va fer un embolic a l’hora d’explicar la feina que estaven realitzant contra les mentides o fake news; “Treballem amb els nostres especialistes en dues direccions: a través del comandament d’informació per evitar l’estrès social que forma aquesta sèrie de mentides i l’altra per minimitzar aquest clima contrari a la gestió de la crisi per part del govern”. Les seves paraules no deixaven lloc a dubtes: hi havia un treball de la Guàrdia civil per limitar la llibertat d’expressió i “minimitzar el clima contrari al govern“.

Ja no hi va haver marge per a més: la ficada de pota del general era evident i encara acceptant l’explicació del govern espanyol que es tractava d’un lapsus, plou sobre mullat ja que aquest govern no és aliè al mercadeig que fa amb la llibertat d’expressió en forma de prebendes econòmiques a uns i càstigs a d’altres. La publicitat es reparteix a l’antull de favors deguts i poc o res hi tenen a veure els rànquings d’audiències sinó la sintonia ideològica. El que hi ha darrere de la campanya “aquest virus el parem units”, és, al final, el que s’acaba fent amb els diners públics.

És obvi que la dreta exagera en confrontar-se amb les declaracions del general de la Guàrdia Civil i és pur postureig. Vox portant un general de la guàrdia civil al jutjat i ajuntant-lo amb l’inici d’un cop d’Estat per part del govern espanyol és un pur disbarat i gasolina per a piròmans. El que sí que és evident és que hi ha un debat sobre llibertats i entre elles la llibertat d’expressió. Però no d’ara, sinó de fa molt temps i que va tenir el seu moment àlgid en la fabricació d’un relat fals sobre el que va succeir el setembre i l’octubre del 2017 a Catalunya, que va acabar amb el Govern destituït i els seus membres a l’exili o a la presó, a més de la presidenta del Parlament i els líders d’Òmnium i l’ANC.

Ho denunciem una vegada i una altra però ningú no va escoltar, ni va voler saber res dels temeraris informes policials que es donaven per vàlids en la persecució d’una ideologia. Esclar que hi ha un problema de llibertats però no del que PP i Vox volen interessadament treure’n punta. Sinó un de molt més greu i profund que té a veure amb la qualitat de la democràcia.