Les mascaretes i el seu ús

Les mascaretes i el seu ús

La mascareta és una manera de protegir-nos de les amenaces que respirem durant la jornada o de la contaminació ambiental.

Les mascaretes i el seu ús

Existeixen dos grans grups de mascaretes, les quirúrgiques i les de protecció. Les mascaretes quirúrgiques eviten la transmissió d’agents patògens i fluids. Les mascaretes de protecció preserven al seu portador d’agents i curs exteriors.

A Europa existeixen tres estàndards de protecció pel que fa al tipus de mascaretes, les FFP1 amb un 78% de protecció, les FFP2 amb un 92%, i les FFP3 amb un 98% de protecció.

Les mascaretes i el seu ús

FFP1
Combaten partícules de baixa toxicitat en baixes concentracions.

FFP2
Protegeixen contra partícules sòlides i líquides de baixa i mitja toxicitat. També serveixen per a combatre contra la pols de metalls no ferrosos, fums metàl·lics de soldadura, gasos i boires de diferents materials com a plom, alumino y manganès.

FFP3
Són les indicades per a partícules solides y líquides de mitjana i alta toxicitat. També manera, serveixen per a lluitar contra pols de metalls i boires, indústria farmacèutica, fabricació de bateries i piles, protecció enfront de riscos biològics.

Cal tenir en compte que si ens posem mascareta pel sortir al carrer el que estem fent és evitar, amb les nostres secrecions, contagiar la resta de la población. No ens protegim nosaltres dels virus dels altres. És una mesura per evitar que els nostres esternuts o tos puguin afectar la resta, és a dir, és una mesura de responsabilitat envers els altres, no de protecció individual pròpia.

En cap cas s’han de fer servir per anar pel carrer si no tenim símptomes, les mascaretes que fan servir els professionals sanitaris, les FFP2 i FFP3. Aquests són els models de mascaretes que donen més protecció i no són necessàries per a la població normal. Si les fa servir qualsevol de nosaltres, estem desabastint la població de risc que realment les necessita, com ara el personal sanitari.

Les mascaretes casolanes, clàssicament fetes amb roba, poden arribar a tenir una eficiència del 60-70 % de filtració. Les normalitzades, depenent del tipus, fins a un 97% d’eficiència, que són de diferents capes de polipropilè en forma de teixit no teixit, que és hidròfug.

Des de Salut expliquen que és importantíssim rentar bé les mascaretes casolanes de roba amb aigua calenta i detergents per tal de fer-ne un ús responsable i que no es quedi el virus al teixit.

 

Deixa un comentari, si us plau

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.