Diferències entre virus i bacteris

Diferències entre virus i bacteris

Diferències entre virus i bacteris

(Resum de diferents articles publicats)

Els bacteris i els virus són invisibles a l’ull humà, són presents gairebé en qualsevol ambient i ens poden fer emmalaltir.

Els virus i els bacteris es diferencien per la seva mida els bacteris són fins a cent vegades més grans que els virus. També en la manera en què ens fan emmalaltir, els bacteris, per exemple, per els seus metabòlits (els productes del metabolismo), que en part poden resultar tòxics per a l’ésser humà. Els virus, en tant, poden, per exemple, destruir cèl·lules en el nostre organisme durant el seu procés de multiplicació o bé les cèl·lules immunitàries produïdes pel nostre organisme poden eliminar les cèl·lules infectades amb el virus.

Tot i que els malestars són similars, hi ha diferències molt marcades que s’han de tenir en compte per al tractament. Així, en el cas de les infeccions respiratòries bacterianes, aquestes es caracteritzen per secreció purulenta, verdosa o groguenca a les 24 hores, febre elevada i malestar generalitzat de més gravetat.

Per contra, en les infeccions respiratòries virals, el malestar no excedeix de dues setmanes i ocasiona, entre d’altres símptomes, secreció nasal, febre alta, malestar general, tos, mal de cap, orelles i coll, dificultat per respirar, cansament i dolor articular.

Les infeccions bacterianes són les úniques que es tracten amb antibiòtics, encara que molta gent demani al seu metge una prescripció d’aquest tipus de medicaments per combatre malalties víriques.

Els virus són microorganismes completament diferents als bacteris i que no comparteixen les mateixes característiques, per això, el tractament amb antibiòtics en un virus no només és inútil sinó que a més pot comportar un risc greu per al pacient per l’aparició de resistències bacterianes.

El coronavirus Covid-19 és un virus. Fins a la data no es disposa de cap vacuna ni de tractament específic per combatre la infecció per coronavirus.

Prevenció: Mantenir una higiene bàsica és la forma més eficaç d’evitar contraure aquest virus en els llocs en què hi ha un major risc de transmissió, fonamentalment les zones en les quals s’han registrat casos.

És convenient rentar-se les mans amb freqüència i evitar el contacte amb persones ja infectades, protegint especialment ulls, nas i boca. A les persones infectades (o que creguin que poden estar-ho) se’ls aconsella l’ús de mascaretes i usar mocadors per cobrir-se el nas i la boca quan es tus o s’esternuda.

Cal seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries i dels sanitaris, que són els que ens poden fer millors recomanacions.

 

 

Deixa un comentari, si us plau

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.