Plats de tardor i hivern

Plats de tardor i hivern

Tardor-Hivern

Nou cicle vital, deixem endarrere la primavera i l’estiu amb els seus àpats lleugers i refrescants. Entrem a la tardor, i amb l’arribada dels freds els àpats han de ser més contundents, aromàtics i saborosos, per reforçar les nostres defenses, escalfar el cos i protegir-nos dels refredats. La nostra tria ha de ser productes de temporada i de proximitat.

Cal triar aliments que aportin vitamines, especialment la C, com poden ser els fruits secs i els vegetals que ompliran els nostres plats de colors, vitamines i minerals. La natura ens ofereix: magranes, moniatos, bolets, codonys i castanyes.

Entre els aliments a triar per la tardor, entre les fruites: raïm, peres, pomes, magranes, codonys i fruits secs. Quant a verdures: cols de Brussel·les, coliflor, carabasses, albergínies i els reis de la temporada els bolets.

Les celebracions típiques de la tardor són les castanyades amb castanyes, panellets i moniatos.

Entre els aliments a triar per l’hivern: fruites, continuen les de la tardor i s’hi afegeixen les mandarines, taronges, caquis i pinya tropical. Verdures: calçots, carxofes, espinacs, bledes, la col, els porros.

Per a les celebracions de l’hivern tenim els menjars de Nadal amb els torrons.

Evidentment cal consumir també peix, carn, llegums i cereals integrals. Que no hi manquin els alls i les cebes. Recomanables les infusions d’herbes i espècies, per mantenir el cos hidratat i calent.

Pel que fa a les preparacions culinàries i estils de cocció més adequats per aquesta temporada són: els brous, les sopes, els estofats i plats de cocció i foc lent.