Plats de primavera i estiu

Plats de primavera i estiu

Primavera-Estiu

Entrem en un nou cicle vital, ens acomiadem de l’hivern i anem deixant enrere els àpats calents i més elaborats, de digestió més llarga. Entrem a la primavera, una temporada de transició, en la que els aliments vénen carregats de fibres i vitamines, que ens donen energia i depurem el nostre cos, i es va preparant per a l’estiu.

Tant les fruites com les verdures són els propis per aquesta època de l’any. Els aliments tenen un elevat contingut en aigua, fibra i nutrients que fan que les digestions siguin menys pesades, més àgils. El peix, el marisc i els ous acompanyen a les verdures i les fruites, aportant-nos proteïnes i grasses saludables que necessita el cos.

La cuina mediterrània esclata en tota la seva esplendor amb l’arribada de la primavera, i ens prepara per a l’estiu, amb menjars frescos amb l’arribada de la calor de l’estiu.

Aliments que arriben amb la primavera: maduixes, cireres, espàrrecs, pèsols, seitons, el pebrot, els enciams, els raves, els tomàquets madurs, i moltes verdures com la carxofa, l’escarola, les favetes, les mongetes tendres, les cebes i les pastanagues. Època de xatonades i tota classe d’amanides.

Amb la Pasqua gaudim de la tradició de la mona, el xai o el cabrit.

Amb l’estiu trobem fruites i verdures més nutricionals, més riques en aigua i més refrescants, per hidratar-nos. Apareixen la síndria, el meló, el préssec, la nectarina, les prunes, els albercocs, el cogombre i augmenta la pesca de sardines, calamar i d’altres peixos. Època de gaspatxos i batuts amb fruites i verdures.

A l’estiu es celebren les revetlles amb les tradicionals coques de sant Joan.